marți, 4 august 2009

Cel mai bogat om din istorie


Dat fiind faptul că am povestit despre cel mai bogat om de pe glob la ora actuală e timpul să aflăm cite ceva şi despre cea mai bogată personalitate din trecut,care a rămas şi pînă la ora actuală cel cel mai bogat om din toate timpurile, chiar întrecîndul şi pe faimosul Bill Gates. Această persoană este John Davison Rockefeller.
Cel mai bogat om din istorie a fost John Davison Rockefeller, autorul celebrei maxime "pot să vă dau socoteală pentru fiecare bănuţ, dar nu mă întrebaţi cum am făcut primul milion". Rockefeller, care a trăit între anii 1839 şi 1937, a revoluţionat industria americană a petrolului. Este "prototipul" magnatului aşa cum e înţeles astăzi acest concept.A plecat de jos, dintr-o familie absolut obişnuită, şi a ajuns primul miliardar al Americii. Despre viaţa lui s-au scris poate sute de cărţi - o dovadă a fascinaţiei pe care a exercitat-o asupra oamenilor, în ciuda reputaţiei sale de "rechin" nemilos în afaceri şi a acuzelor că şi-ar fi strâns averea prin mijloace nu prea ortodoxe. John Davison Rockefeller s-a născut pe 8 iulie 1839, fiind al doilea dintre cei şase copii ai soţilor William Avery Rockefeller şi Eliza Davison. Tatăl nu a fost un exemplu prea bun pentru copii: se ocupa cu afaceri dubioase, în special comerţ ambulant sau orice i-ar fi permis să evite munca fizică. Mama era, astfel, cea care ducea greul casei, în timp ce "Big Bill", cum era poreclit Rockefeller senior, lipsea săptămâni întregi.

Prima slujbă, la 16 ani

Tânărul Rockefeller a obţinut prima slujbă pe când avea doar 16 ani - un post de asistent-contabil la firma "Hewitt & Tuttle" -, primind un salariu de 50 de dolari pentru primele trei luni de muncă. În acea perioadă, el a promis că, atunci când va ieşi la pensie, va dona o zecime din averea sa în scopuri caritabile. După doar patru ani, Rockefeller şi-a înfiinţat prima firmă, alături de partenerul său, Maurice B. Clark, investind într-o rafinărie. Acesta a fost doar începutul. Până în 1868, Rockefeller deja se mişcase foarte bine: a vândut, a cumpărat, a reinvestit, iar compania lui devenise cea mai importantă în domeniul rafinării petrolului. În 1870, John D., împreună cu fratele său, William Rockefeller, cu Samuel Andrews, Henry M. Flager şi Stephen V. Harkness, pune bazele companiei Standard Oil, care a devenit, nu peste mult timp, cea mai profitabilă companie din lume. John D. Rockefeller este numit preşedinte. Iar restul, cum se spune, este istorie.Treptat, Standard Oil aproape a instaurat monopolul pe producţia de petrol din SUA, deţinând, în cea mai bună perioadă a sa, 90% din piaţa de profil. Evident, această situaţie a deranjat multă lume, de la guvernanţi şi până la jurnalişti, care au început să atace compania pe toate căile. Asta cu toate că Standard Oil determinase o scădere a preţului petrolului cu 80%...

Jumătate din avere, donată

Într-un final, legile anti-trust l-au obligat pe Rockefeller să îşi "spargă" compania-mamut în 34 de firme mai mici, fără a-i scădea, însă, profiturile. Ba dimpotrivă. La vârsta de 74 de ani, averea sa se ridica la aproape 320 de miliarde de dolari (valoarea pe care ar fi avut-o în zilele noastre).

Chiar dacă a fost criticat de multe ori pentru felul "feroce" în care înţelegea să îşi conducă afacerile, Rockefeller şi-a ţinut promisiunea făcută la începutul carierei, de a dona 10% din averea sa. A făcut chiar mai mult decât atât. A donat bani Bisericii, a susţinut învăţământul şi a finanţat spitale. Oriunde mergea, dădea copiilor din jurul său monede de 10 cenţi. În momentul în care s-a retras din activitate, donase circa jumătate din averea sa pentru diverse cauze umanitare.

Rockefeller a avut patru fiice şi un fiu, pe John Davison Rockefeller Junior, cel care s-a ocupat de imperiul lăsat moştenire de tatăl său, după retragerea acestuia. Nepoţii şi strănepoţii lui au ajuns, la rândul lor, figuri cunoscute în SUA, fie în domeniul bancar, fie în politică. Deşi foarte mulţi l-au criticat la momentul dat pe Rockefeller pentru faptul că a deţin monopola, atît pe plan naţional cît şi pe plan mondial, la o anumită etapă, eu consider că a avut tot dreptul, întrucît ceea ce a făcut el nu a reuşit să facă nimeni la acel moment şi de ce să nu se bucure de faima sa. De asemenea am putea face o mică asociere dintre Rockefeller şi Gates, întrucît unul deţine monopol mondial asupra petrolului, iar altul asupra software, la momentul de faţă. Îi stimez, şi avem o lecţie foarte bună de învăţat de la aceşti doi guru ai afacerilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Blog din Moldova