vineri, 7 august 2009

Jeff Bezos


Amazon.com este o companie americană de comerţ online cu sediul în Seattle, Washington cu o cifră de afaceri de peste 14,835 miliarde $ în anul 2007.Jeff Bezos este fondatorul, în anul 1994, a companiei Amazon.com care în 1995 a fost lansată şi online. Amazon a început prima oară comercializarea cărţilor online şi a continuat cu produse VHS, DVD, CD-uri cu muzică,programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier, jucării etc. Amazon a creat site-uri web separat în Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Japonia.
Dar pentru a ajunge cel mai mare magazin electronic din lume a fost nevoie de o perioadă mare de timp şi foarte mulţi bani şi efort depus. Garajul este locul in care a luat nastere si cel mai mare magazin online din lume, Amazon. Asemenea altor companii celebre din zona IT, Amazon a pornit la drum in urma cu 15 ani din aceleasi locuri romantice ale businessului american: caminul studenţesc şi garajul.
Cu trei calculatoare a facut miliarde de dolari. În 1994 se infiinţa una dintre cele mai solide companii din mediul online care nu numai ca a revoluţionat comerţul electronic, însă a supravieţuit chiar şi crahului dot-com. Mai mult, Amazon.com a înregistrat în fiecare an creşteri spectaculoase ale vânzărilor, extinzându-şi domeniile de activitate, începand întai să vândă cărţi, DVD-uri si CD-uri. Insa cine se afla in spatele acetei afaceri care s-a listat la bursa dupa doar doi ani de la lansare? Jeff Bezos este fondatorul companiei Amazon şi una dintre cele mai proeminente figuri ale lumii IT. Totul a început cînd Bezos a creat Amazon.com în două dormitoare închiriate într-o suburbie din Seattle. Investiţia iniţială s-a rezumat la 300.000 de dolari, un garaj transformat în spaţiu de munca şi 300 de clienţi care testau varianta beta a site-ului.
Amazon.com a ajuns cu timpul un adevarat magazin universal pe Internet. Nu a reuşit înca să depăşească marile lanţuri de magazine din mediul offline, precum Wal-Mart, însa şi-a surclasat principalii rivali ca Borders. Cu toate acestea, afacerea a devenit profitabilă abia dupa 9 ani. Cifrele au fost mici atunci însa cifrele au demonstrat că Bezos a inţeles cel mai simplu principiu in afaceri: o afacere bună nu nu se traduce prin obţinerea unui profit de la bun inceput.
Jeff s-a născut în 1964 şi la numai 4 ani devine fiul adoptiv al unui emigrant cubanez. Totuşi, tînărul Jeff şi-a petrecut copilaria la ferma din Texas a bunicilor din partea mamei. Îşi termina studiile superioare la Universitatea Princeton (electronica), unde a absolvit in 1986. Doi ani mai tîrziu Începe să lucreze la Bankers Trust din New York, unde devine unul din vicepreşedinţii companiei. Inainte să conceapa Amazon a lucrat ca analist financiar pentru compania de finanţe D.E. Shaw.
Astfel, cu 300.000 de dolari împrumutati de la părinti, Jeff construieşte propriul business într-un garaj dezafectat, din Seattle. Dupa cateva săptămîni, compania genereaza o cifra de afaceri de zeci de mii de dolari, pentru ca, în scurt timp, încasarile unei singure zile sa ajunga la cel puţin 10.000 de dolari. Iar apoi, Amazon să devină mina de aur a vieţii lui. Jeff a înţeles de la început că avantajele unui site de vanzari on-line sunt uriaşe. A riscat şi a cîştigat. A mizat pe tehnologia simplă de funcţionare a magaziunul online. Sistemul de procesare a comenzilor a fost îmbunătăţit. Mai mult, Jeff a inventat comunităţile în comerţul electronic. Pe scurt, pe un site exista un link către Amazon.com care va aduce proproprietarului acestuia un comision, în cazul în care este vîndut un produs prin această legatură.Afacerile lui Jeff au mers bine de la an la an, de asemenea şi averea acestuia. Daca in 2002 revista Forbes apreciat averea lui la 1,5 miliarde de dolari, acum şeful Amazon are in buzunar mai mult de 3.6 miliarde de dolari. În urma cu un an averea lui Jeff Bezos se ridica 4,8 miliarde de dolari , ocupand pozitia 41 in topul Forbes.
Jeff Bezos a dat de curînd publicităţii raportul anual asupra strategiei pe termen lung de la Amazon. Bezos insista că firma va continua să opereze în acelaşi mod ca la înfiinţarea sa in 1995, adica va sacrifica profitul imediat pentru a face investiţii riscante în zone despre care anticipeaza că vor deveni în curînd de mare succes.
Cel mai mare magazin online din lume, Amazon.com, a încheiat cel de-al doilea trimestru al 2006 cu un profit net de 22 milioane de dolari, în scadere cu 58 % faţă de 52 milioane de dolari înregistrate în primele trei luni ale anului anterior.
În schimb, veniturile companiei au crescut cu 22%, pînă la 2,14 mld.de dolari, puţin peste estimările medii făcute de specialiştii de la Thomson Financial care vedeau încasari de 2,10 mld. de dolari.
Sursa:Wall Street

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Blog din Moldova