Lakshmi Nivas Mittal este un miliardar indian, care locuieşte în prezent în Kensington, Londra. Mittal se află pe locul cinci în clasamentul celor mai bogate persoane din lume, cu o avere estimată la 32 miliarde de dolari americani, după cum precizează revista Forbes.Financial Times l-a numit pe Mittal Omul anului . În mai 2007, a fost numit de către revista Time, unul dintre cei mai influenţi 100 de oameni ai planetei.
Mittal a locuit în primii ani de viaţă în India, trăind împreună cu rudele sale fără încălţăminte şi pe paturi de funii într-o casă constuită de bunicul său. Familia sa, din casta Marwari Aggarwal, avea rădăcini umile; bunicul său lucrase pentru compania Tarachand Ghanshyamdas Poddar, una dintre cele mai mari companii din Marwari în vremea de dinaintea independenţei Indiei. S-au mutat mai apoi în Calcutta unde tatăl său, Mohan, a devenit partener într-o fabrică de oţel şi a făcut avere. Lakshmi era un elev sârguincios, iar colegii său îl descriau ca pe un elev cu mintea ascuţită şi foarte bun la numere. A abolvit ca unul dintre cei mai buni stundenţi ai St. Xaviers din Kolkata cu o diplomă în Comerţ pentru Afaceri şi Contabilitate în anul 1969.Lakshmi Mittal şi-a început cariera lucrând la fabrica de oţel a tatălui său din India şi, în 1976, când familia a fondat propria afacere cu oţel, Mittal s-a ocupat de înfiinţarea diviziei sale internaţionale, începând cu cumpararea unei fabrici aproape abandonate din Indonezia. La scurt timp după, s-a căsătorit cu Usha, fiica unui cămătar prosper. În anul 1994, datorită conflictelor cu tatăl şi fraţii săi, şi-a făcut propria divizie, preluând opraţiunile internaţionale ale Mittal Steel, care era deja deţinută de către familie. Familia lui Mittal nu a făcut niciodată public motivul pentru care s-au despărţit. Totuşi, zvonurile spun ca motivul era instabilitatea financiară a unora dintre fraţi.
Pentru trei ani conesecutivi, Mittal a fost cea mai bogată persoană din Marea Britanie şi este preşedintele Consiliului de Directori şi CEO ai Arcelor Mittal; Arcelor Mittal este cel mai mare producător mondial de oţel de grad jos şi mediu, cu fabrici în Franţa, Belgia, România, Bosnia-Herţegovina, Africa de Sud, Polonia, Republica Cehă, Indonezia, Kazahstan şi Statele Unite. La 13 iulie 2005 a fost făcut public faptul că a donat 2 milioane de lire sterline Partidului Laburist, iar pe 16 ianuarie 2007 a fost anunţat că a mai donat aceluiaşi partid încă 3 milioane de lire. Deşi locuieşte în străinătate de mulţi ani, el susţine ca va rămâne un indian.
În martie 2007, Mittal s-a clasat pe locul 5 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume întocmit de către Forbes Magazine (după ce în 2004 se clasa pe locul 61). Familia Mittal deţine 44% din Arcelor Mittal, cea mai mare companie de oţel din lume.
Reşedinţa sa din 18-19 Kensington Palace Gardens a fost cumpărată de la patronul Formula One Bernie Ecclestone în 2004 pentru suma de 57.1 milioane de lire sterline (105.7 milioane de dolari), cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o casă. [5] În trecut, această casă a fost reşedinţa lui Paul Reuter, fondatorul serviciului de ştiri Reuters. În prezent, conform sursei revistei Forbes, El se clasează pe locul 8 în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei, cu o avere estimată la 19,3 miliarde de dolari.Mittal are doi copii. Fiul său, Aditya Mittal, este CFO al Arcelor Mittal. Mittal a plătit peste 30 milioane de lire pentru nunta fiicei sale Vanisha în Vaux le Vicomte la 22 iunie 2004 şi ceremonia de logodnă de la Palatul Versailles din 20 iunie 2004, cea mai scumpă nuntă din toate timpurile. A fost organizată şi o seară Bollywood, unde au interpretat superstaruri precum Rani Mukerji, Saif Ali Khan, Shahrukh Khan şi Aishwarya Rai. Kylie Minogue a cântat de asemenea pe scenă.
Casa sa din Kensington, Londra, are marmură extrasă din din aceeaşi carieră ca şi cea folosită pentru construirea palatului Taj Mahal. Extravaganta etalare a bogăţiei este deseori numită şi "Taj Mittal." De curând, Mittal a încercat să cumpere Barclays Premiership club din Birmingham, dar a refuzat să facă declaraţii despre acest subiect. Pe 25 iunie, omul de afaceri din Hong Kong, Carson Yeung a cumpărat un procent de 29.9% din Birmingham City ceea ce face o preluare completă a lui Mittal din ce în ce mai puţin probabilă.
Source:ro.wikipedia.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu