În ziua de azi aproape oricare persoană de pe planetă care acces la internet a auzit despre fenomenul Google.
Google este cel mai cunoscut şi cel mai folosit motor de căutare. Dar puţină lume ştie care este povestea din spatele său.
Totul începe în 1996 ca un proiect de cercetare al studenţilor Larry Page şi Sergey Brin, ambii doctoranzi la Universitatea Stanford. Cea mai mare realizare a lor a fost crearea unui algoritm care clasifica rezultatele în funcţie de link-urile ce duceau către fiecare pagină de web. Proiectul lor iniţial s-a numit “BackRub”.
Cei doi au pus bazele Google. La început, au folosit computerele din Stanford şi un subdomeniu al site-ului universităţii, google.stanford.edu. Domeniul google.com a fost înregistrat pe 15 septembrie 1997 iar primul birou s-a deschis în garajul unei prietene din Menlo Park, California.
Până la sfârşitul anului 1998, Google răspundea la 10.000 de cereri de căutare pe zi. Popularitatea serviciul creştea pe zi ce trece, vestea mergând “din gură în gură”. Utilizatorii le povesteau prietenilor despre noul motor de căutare care le oferea rezultate relevante. În septembrie 1999, când numărul căutărilor a ajuns la peste 3 milioane pe zi, Google.com a renunţat la varianta beta.
Dacă sunteţi curioşi de unde vine numele de “Google”, atunci trebuie să aflaţi că originea sa este cuvântul “googol”, care reprezintă un 1 urmat de 100 de 0. Recent, verbul “to google” a intrat în Oxford English Dictionary, însemnând “to use the Google search engine to obtain information on the Internet”.
În august 2001, Google l-a angajat pe Dr. Eric Schmidt ca CEO. A venit de la Sun Microsystems şi conduce Google şi în prezent. Sosirea lui Schmidt a coincis cu primele semne de profitabilitate ale companiei.
De-a lungul anilor, Google a reuşit să le ofere clienţilor săi mai mult decât un motor de căutare excelent. Pe 1 aprilie 2004, a lansat un nou serviciul de mail, Gmail, ce oferea în ziua lansării spaţiu de stocare de 1 Gb, foarte mult pentru vremea respectivă. Spre deosebire de anunţurile obişnuite de 1 aprilie, cum ar fi deschiderea unui centru de cercetare pe lună sau folosirea porumbeilor pentru a ordona rezultatele căutărilor, aceasta nu a fost o păcăleala.
În 2005 s-a lansat Google Earth, o tehnologie ce permite utilizatorilor să exploreze spaţiul şi să privească pământul de la înălţime până în detaliu. În 2006, Google a achiziţionat şi YouTube-ul.
Trebuie să menţionăm că Google are cel mai tare sediu. Se numeşte Googleplex şi este situat în Mountain View, California.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu