marți, 25 august 2009

Soichiro Honda

Soichiro Honda, (născut 17 noiembrie 1906 - decedat 5 august 1991), a fost proprietarul companiei Honda.

Cei care l-au cunoscut l-au catalogat drept un om extraordinar. A fost un visător, un non-conformist şi un inginer versat. A avut puterea de a visa într-o lume extrem de rigidă. Visurile sale l-au ajutat să inoveze şi să aducă numele său pe buzele oamenilor din lumea întreagă. Honda Motor Company, compania pe care a înfiinţat-o în 1948, mai întâi ca şi producător de motociclete, iar din 1963 şi de automobile, este departe de a fi un colos de rangul General Motors, Ford sau Toyota, şi totuşi rămâne cea mai inovatoare companie constructor de automobile si motociclete din lume. Şi aceasta doar pentru că Soichiro Honda a avut puterea de a visa.

Soichiro Honda a fost un om remarcabil: atat un visator cu o imaginatie bogata, cat si un bun inginer. Fire non-conformista, parea uneori incapatanat, dar era intotdeauna uman si grijuliu. Cel mai mare fiu al unui fierar, Soichiro s-a nascut la Komyo, langa Hamamatsu, in noiembrie 1906. Atractia sa fata de tot ceea ce insemna mijloc de locomotie s-a nascut in micul atelier in care Soichiro il ajuta pe tatal sau sa repare biciclete.

La zece ani a vazut pentru prima data o masina, lucru care i-a starnit imaginatia si, tanar fiind, a construit mai multe masini de curse, scapand in mod miraculos fara rani serioase in urma unui accident, in martie 1936. In anul urmator, Soichiro a deschis o fabrica de segmenti si a inceput sa studieze metalurgia, ca urmare a problemelor tehnice pe care le imtampinase.

La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, Soichiro si-a vandut afacerea si a petrecut un an distrandu-se. Apoi, in 1946 a deschis Institutul de Cercetari Tehnice Honda care, in ciuda numelui grandios, era doar o casa din lemn. Sesizand o nevoie disperata pentru un mijloc simplu de transport intr-o Japonie alarmata de razboi, el s-a gandit la o afacere. A cumparat un lot de 500 de motoare destinate alimentarii statiilor radio militare si a format o echipa care sa-l ajute sa monteze aceste motoare pe biciclete.

In mod normal, au urmat produsele concepute in intregime de Honda si in 1948 s-a format Honda Motor Co. In anii '50, geniul creator al fondatorului a dezlantuit un torent de design-uri inovatoare, facand din Honda intr-un timp uimitor de scurt leader-ul mondial in industria de motociclete.

Impresionat de cursa de la Isle of Man TT, cand a vizitat Europa pentru prima oara, in 1954, Soichiro a facut un tel din castigarea acestei curse, cunoscand faptul ca firma ar putea profita de pe urma acestor succese. Numit de catre angajatii sai "Oyadji" - "Taticul", Honda si-a inspirat angajatii sa-si foloseasca imaginatia pentru a da ce-i mai bun din ei. El vroia sa acorde incredere tinerilor si sa dea frau liber creativitatii lor.

Crezand in ideea ca angajatii trebuie sa avanseze prin merit si nu prin nepotism, Dl. Honda a refuzat sa-si puna rudele in posturi de conducere, iar atunci cand s-a retras, in 1973, a lasat compania in mainile unui om capabil, Kyioshi Kawashima. Soichiro s-a dedicat apoi Fundatiei Honda, cautand armonia intre tehnologie si mediul inconjurator. Implinindu-si nenumarate visuri pe parcursul a peste o jumatate de secol, a murit in 1991, lasand in urma pe sotia sa - Saschi, un fiu si doua fiice.

  • 1922 - 1928 - Îşi începe ucenicia şi totodată primii ani de lucru în atelierul reţelei de service Art Shokai.
  • 1928 - 1937 - Cumpără şi operează franciza Art Shokai pentru oraşul Hamamatsu.
  • 1937 - 1945 - Înfiinţează şi conduce compania "Tokai Seiki Corporation Ltd", un fabricant de pistoane.
  • 1946 - 1948 - Înfiinţează şi conduce compania "Honda Gijutsu Kenkyujo" (Honda Techical Research Institute).
  • 1948 (24 septembrie) - Înfiinţează compania "Honda Motor Company Ltd", la conducerea căreia va rămâne până în octombrie 1973.
  • 1974 - Devine membru al Consiliului Director al "Honda Motor Company Ltd" ca şi Supreme Advisor (Consultant Suprem). În acelasi an înfiinţează "International Association of Traffic and Safety Sciences"
  • 1977 - Înfiinţează propria sa fundatie de caritate.
  • 1982 - Se retrage din Consiliul Director al "Honda Motor Company Ltd", dar rămâne mai departe Supreme Advisor.
  • 1983 - Devine preşedintele Societăţii Japonezo-Belgiene.
  • 1983 - 1988 - Este membru al Comisiei pentru Consultanţă în cadrul Referendumului Economic şi Prezidial din Japonia.
  • 1987 - Este ales preşedinte al Comitetului Europalia în Japonia.
  • 1991 (5 august) - La Clinica Universitara Juntendo din Tokyo încetează din viaţă Soichiro Honda la vârsta de 84 ani, lăsând în urma sa un concern international cu 88.000 de locuri de muncă (astăzi peste 131.500).
Facultatea Tehnică din Hamamatsu, dar fără examen terminal, devenind astfel primul om de ştiintă japonez care nu a deţinut o diplomă universitară.
Titluri onorifice
Activitaţi private în societate sau servicii publice
  • 1967 - 1980 - Vicepreşedinte al "Uniunii Constructorilor Auto Japonezi" - "JAMA".
  • 1972 - Directorul Comitetului de Susţinere al "Uniunii Tinerilor Cabanieri" din Tokyo
  • 1978 - Membru al Consiliului de Administraţie al "Inventatorilor Japonezi"
  • 1979 - Vicepreşedinte al Camerei Comerţului şi Industriei din Japonia

Citate

  • "A învaţa înseamnă a te corecta. A fi pregătit pentru aceasta înseamna succes. Fără aceste doua-viziuni şi voinţă succesul nu este posibil."
  • "Tehnica este a tuturor celor ce se ocupa de ea."
  • "În spatele tutoror planurilor şi întreprinderilor stau oameni, oameni cu dreptul la fantezie şi gândire."
  • "Singurele momente cu adevărat valoroase în viaţa unui om sunt acelea în care sufletul este atins."
  • "Succesul apare din osteneală şi reflexie."
  • "Acţiunea fără filozofie este o arma mortală. Filozofia fără acţiune nu are sens."

"Ganditi pentru voi insiva si nu urmati pasii celorlalti."
"Cand ramai fara vise viata nu mai are nici un sens.De aceea
ma voi stradui pana
la moarte sa ating un scop.
Trebuie sa continui sa iti urmezi visele."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Blog din Moldova