marți, 4 august 2009

Warren Buffett

Warren Edward Veirdo Buffett (n. 30 august 1930, Omaha, Nebraska) este un investitor, om de afaceri şi filantrop american. În anul 2008 ocupă locul 1 în celebra revistă Forbes cu o avere estimată la 62 miliarde dolari.
Warren Buffett, 78 de ani, este clasat pe prima treapta in randul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata de publicatia Forbes la 62 de miliarde de dolari. Averea si renumele si le-a castigat prin investitiile realizate pe bursa si prin construirea uneia din cele mai profitabile companii, concernul Berkshire Hathaway, prin intermediul careia detine importante pachete de actiuni in cadrul mai multor companii.
Spiritul antreprenorial s-a facut simtit inca de la varsta de sase ani, cand Warren Buffet a obtinut un profit de cinci centi dupa ce a cumparat cateva duzine de Coca-Cola de la magazinul bunicului sau si le-a revandut mai scump. Apetitul pentru investitii bursiere a aparut cinci ani mai tarziu, pasiunile sale fiind logice avand in vedere ca tatal saa fusese broker. Prima lectie privind investitiile a primit-o la 11 ani, cand a cumparat trei actiuni Cities Service, la pretul de 38 de dolari. Cotatiile au scazut pana la 27 de dolari, dar Buffet le-a pastrat pana acestea au revenit la 40 de dolari, moment in care le-a vandut imediat. Decizia a fost insa una gresita, caci cotatiile Cities Service au continuat sa urce pana la 200 de dolari, oferind astfel prima lectie micului investitor: rabdarea este esentiala.
Nu si-a dorit niciodata sa mearga la facultate, considerand ca stie deja destule informatii si reusind sa castige singur din vanzarea de ziare echivalentul a 50.000 de dolari astazi. Cu toate acestea, la insistenta parintilor a urmat studiile superioare la Columbia University, absolvind in trei ani desi avea un loc de munca full-time. Interesant este ca tatal sau a dorit ca tanarul Buffet sa urmeze studiile la Harvard, insa reputata univesitate americana a facut ceea ce unii considera drept una din cele mai mari greseli ale sale, refuzandu-l pe cel care avea sa devina cel mai renumit investitor din lume. In 1952, la vasta de 22 de ani, Warrren Buffet s-a casatorit cu Susie Thompson, cei doi punand mai tarziu bazele Berkshire Hathaway.
Daca la inceput actiunile companiei sale valorau opt dolari, acum pretul lor este de 1070 dolari. Practic, daca cineva ar fi investit 10.000 de dolari in companie in 1965 cand Buffet a preluat controlul companiei, ar fi avut in acest moment 50 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 500.000 de dolari pentru investitia intr-o companie inclusa in indexul Standard & Poor\\\'s 500.
Warren Buffett detine de asemenea pachete importante de actiuni in mai multe companii americane, precum Coca-Cola, American Express sau Gillette. Flerul sau in investitiile bursiere a facut ca miscarile sale pe piata de capital sa fie urmate si de alti investitori, Buffett fiind comparat cu un oracol bursier.
Mai mult chiar, anual se liciteaza pentru sansa de a lua cina impreuna cu omul de afaceri american, anul trecut fiind platiti 620.100 de dolari pentru o ocazia de a cina cu Warren Buffett, castigatorul licitatiei desfasurata pe eBay fiind un investitor din California.
Investitiile bursiere nu reprezinta insa singurul aspect referitor la Warren Buffett care a ramas in memoria colectiva, actiunile sale caritabile starnind un val de actiuni similare din partea altor oameni de afaceri de succes. Spre exemplu, suma obtinuta anul trecut din licitarea ocaziei de a cina cu Warren Buffett a fost donata Fundatiei Glide din San Francisco, care cu un buget anual de 12 milioane de dolari ofera nevoiasilor 700.000 de mese pe an precum si alte servicii de asistenta sociala.
Actiunile caritabile fac parte din stilul de viata al lui Warren Buffett, care nu are pasiuni extravagante, conducand spre exemplu un model de serie al producatorului american Lincoln.
Una din putinele sale pasiuni de lux este reprezentata de avioanele luxoase, omul de afaceri american cumparand NetJets Inc., catalogata ca una din putinele investitii ale acestuia care nu s-a dovedit profitabila. Opinia publica va tine minte insa mult mai usor donatia lui Warren Buffett catre fundatia caritabila condusa de bunul sau prieten Bill Gates. Warren Buffett a anuntat vara trecuta ca ca va dona aproximativ 37 miliarde dolari la acea data, sau 80% din averea sa, donatia urmand sa se faca sub forma unui procent din actiunile Berkshire Hathaway, care va fi daruit anual fundatiei conduse de Bill Gates.
La pretul actual al actiunilor, de 1070 dolari, valoarea donatiei, care insumeaza in total 10 milioane de actiuni, se ridica la circa 10,7 miliarde de dolari, valoarea donatiei depinzand practic de cotatiile actiunilor Berkshire Hathaway.
Berkshire Hathaway a obtinut in 2005 un profit de cinci miliarde de dolari la o cifra de afaceri de 25 de miliarde de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Blog din Moldova